BITS 17 arrow BITS 16 arrow Els nadius digitals
Els nadius digitals PDF Imprimir E-Mail
Escrito por Xavi Suñé   
Saturday, 24 de April de 2010

 En aquest article Xavi Suñé ens fa un resum sobre el seminari "La revolució dels llibres i aules digitals a l’ensenyament", ofert per la UOC, i en el que es va parlar sobre els diferents cursos que s'ofereixen per tal de proporcionar eines TIC i de promoure'n el seu ús en els diferents contextos educatius.

nadius

 

Com educar la generació dels nadius digitals

 

A la seu de l’e-Learn Center de la UOC es va celebrar el seminari "La revolució dels llibres i aules digitals a l’ensenyament". Begoña Gros, Directora e-LearnCenter presenta l’acte. En la seva introducció posa de manifest un aspecte preocupant, la transformació de continguts i eines que ens porten a canvis metodològics importants.

 

Alber Sangrà, Director de l’Àrea Acadèmica de l’ e-LearnCenter posa de manifest que preocupa com usar les tecnologies de forma útil i adequada. La UOC ja va iniciar el Master en Educació i TIC, fonamentalment dirigit al professorat preocupat per la millora de la pràctica educativa amb les TIC. Explica que al voltant del Master s’han creat accions i postgraus que el reforcen i anuncia que amb l’Associació Espiral s’ha desenvolupat el Postgrau "Innovació i ús creatiu de les TIC en educació" que ja es consolida com a oferta de la UOC. Vol ser una oferta extensiva i invita a avançar creant i col·laborant amb accions com aquest postgrau. És una necessitat en aquest moment.


 

Montse Guitert - Directora del Postgrau "Innovació i ús creatiu de les TIC en educació", explica com han nascut múltiples accions des de la UOC a partir de la posada en marxa del Projecte1×1. Seguidament presenta l’Antoni Albert, encarregat de la xerrada "La revolució dels llibres i aules digitals a l’ensenyament". Afirma que el fet que s’està produïnt amb Internet i les tecnologies és una revolució.alhora que presenta un model d’apunts en format .pdf que podem crear nosaltres i el compara amb una tauleta de fang. Aleshores ja van ser invents que van canviar el món.

 

Comença a Sumer, Mesopotamia, llegint una traducció que ens recorda a fets totalment actuals i afirma que estem davant d’un canvi. Un canvi que es produeix en diversos camps, en molts: Erasmus, viatges low cost, Màsters a Canadà. Treballs i serveis remots.  La sèria "Lost" s’està estrenant arreu simultàniament. Cita Thomas Friedman "the world is flat" Globalització 3.0, el poder que se està dotant a l’individu. Els nostres alumnes han d’estar preparats per afrontar això. I posa exemples, situacions que ha viscut personalment: un jove de Matarò que ha muntat una empresa amb socis de diferents indrets d’arreu del món. Pensem, ha dit, que de la mateixa manera que ens ofereixen serveix de fora, els podem oferir nosaltres. Podem, per exemple, publicar fàcilment un llibre ‘on-line’ en diferents idiomes. El món cada cop serà més pla. No hem de quedar al marge.

 

Quant a l’educació, planteja que un dels principals problemes és el fracàs escolar.  A les aules tenim nadius digitals, els nostres alumnes, vs els immigrants digitals, la majoria de nosaltres. El currículum ha de tenir ben present la vessant tecnològica i afirma que hi ha d’haver ganes d’aprendre per part del professorat. Les coses no tornaran a ser com abans i els nous serveis i instruments només requereix temps i esforç, tot és intel·ligible.

 

Cap a on anem?  Fa un repàs, com exemple, de diferents instruments: e-readers i e-books i llença la pregunta "els netbooks, per a qui?" argumentant que, per a certs nivells educatius, la seva potència és insuficient. La digitalització en el camp de l’e-Learning, enTourage amb el dualbook, e-TextBooks com a fabricants de llibres de text, el llibre digital+USB+PC de la casa www.bookled.com, el flipbook de www.nathan.fr, VirtusBooks, M-learning (mobile learning) on ens presenta una experiència d’un IES de Madrid, realitat augmentada, simulacions en 3D.


Conclou aquest bloc amb l’afirmació d’En Don Tapscott: "els nadius necessiten digitalització"

 

Què es pot fer? 

Internet crea marginats. Quins motius ens poden moure? Supervivència, obrir portes al nostre futur, connexió amb els alumnes, satisfacció de formar gent per un món digital.

Què hi ha a l’aula? 

Un nou paper del professor i un nou paper de l’alumne. Cal treballar amb tot tipus d’eines i col·laborativament.

Com posar-se al dia? 

Tenim diferents camins: autodidacta, realització de cursos monogàfics,  cursos de tècniques i estratègies TIC.

De què parlem?

D’una competencia digital bàsica consistent en domini digital bàsica, domini de cerques multipolars i de tècniques i estratègies digitals.

Conclou dient que l’objectiu és arribar a ser un promotor d’energies culturals. Un futur apassionant.

On fer-ho? 

Disposem de múltiples opcions. La UOC n’és una.

 

http://phobos.xtec.cat/crp-tarragones/zonatic-n/2010/02/12/com-educar-la-generacio-dels-nadius-digitals/

 

 

 
< Anterior   Siguiente >