BITS 17 arrow BITS 15 arrow Navegar segurs, a casa
Navegar segurs, a casa PDF Imprimir E-Mail
Escrito por Almodis Orellana   
Saturday, 02 de January de 2010
La navegació segura ha de ser un factor a tenir en compte no només en contextos educatius, sinó que és imprescindible que les famílies també coneguin les eines fonamentals per controlar i fer més segura la navegació dels infants i els joves.
 

Sovint, els i les mestres ens preocupem per si els nostres alumnes naveguen de forma segura i correcta per la xarxa. Procurem tenir sistemes que ens ajuden a controlar i a aplanar els camins que els nens i joves recorren tan sovint amb els ordinadors de l’escola, evitant així banners innecessaris, descàrregues dubtoses o imatges  i pàgines web no del tot adients.

A més a més, l’escola no només busca i gestiona totes aquestes eines, sinó que també procura educar als infants en l’ús de d’Internet; els pros i contres, recomanacions, etc. D’aquesta manera, no només els estem ajudant dins dels centres educatius, sinó que aquesta consciència de l’ús correcte i saludable de la xarxa la traslladin a fora. Tanmateix, tots sabem que no és tan fàcil evitar que els nostres alumnes de vegades tinguin experiències de cert risc quan no els veu ningú.

En entrevistes a pares (en el meu cas a cicle superior) m’he trobat tot sovint amb la pregunta de “creus que ja és hora de que el meu fill tingui Internet? No és molt petit?”, i aquest dubte també m’ha fet plantejar-m’ho a mi molt seriosament. Però, la meva resposta sempre ha estat: “Sí, però amb control.”

En realitat, un alumne de deu o onze anys, pot fer ús de la xarxa de forma lliure i autònoma? La meva opinió és que els alumnes que disposin de connexió a Internet a casa sempre tindran una eina més que la resta, més oportunitats. Però això no vol dir que un cop es tingui la instal·lació feta, el nen o la nena ja pugui navegar i prou.

Per començar, l’ordinador en aquestes edats (i també una mica més endavant) hauria de ser una eina disponible per a tota la família, i que estigués situat en un lloc comú de la casa. D’aquesta manera els pares podrien anar veient què s’hi està fent.

D’altra banda, i com que no hi podem ser sempre, els pares també haurien de conèixer aquests recursos que fem servir els educadors, de manera que asseguressin un correcte us d’aquesta gran eina que es Internet.

Darrerament, vaig poder parlar amb un mestre de primària que aquest mes de gener començaria a fer un curs d’informàtica pels pares de l’escola. La seva idea em va sorprendre i alhora alegrar, havia pensat dividir-lo en dos blocs: presentar eines per utilitzar i ajudar als seus fills, i recursos de control parental i de seguretat.

Crec que és una iniciativa  a celebrar i que s’hauria d’anar encomanant. No només cal educar als nostres alumnes en aquest sentit, sinó que és fonamental i necessari que les famílies siguin conscients tant dels beneficis com els riscos d’Internet.

Escoles de mestres, escoles de pares, centres cívics, etc. Serien bones plataformes per promoure cursos com l’esmentat anteriorment, i d’aquesta manera treballaríem plegats per aconseguir treure pors davant l’ús de la xarxa i treure el màxim potencial d’aquesta eina tan gran i imprescindible actualment.

Per acabar, a continuació es presenten diferents adreces web que  poden resultar útils per a escoles i famílies:

InternetSegura.com

http://internetsocial.cat/2008/internetsegura/?page_id=50
http://internetsocial.cat/2008/internetsegura/?page_id=7

Segurs a la xarxa

http://www.seguretatdelainformacio.cat/

Internet Segura (Agència de qualitat d’Internet)

http://www.internetsegura.net/

Padres en red

http://padresenred.ning.com/

 

 
< Anterior