BITS 17 arrow BITS 14 arrow Postgrau
Postgrau PDF Imprimir E-Mail
Escrito por bits   
Monday, 05 de October de 2009

Postgrau Innovació i ús creatiu de les TIC en educació. UOC-Espiral

 
El darrer dia 5 de setembre es va realitzar una sessió de podcast al voltant del nou Postgrau que han començat a la UOC juntament amb Espiral. En aquesta trobada virtual, han parlat alguns dels formadors que participen en el curs, i ens han fet cinc cèntims de les seves assignatures (Joan Padrós, Pilar Soro i Azu Vázquez).

En aquest article podreu llegir, bàsicament, la informació més general sobre el postgrau que es va exposar , però us convidem a visitar la web de Puentes al Mundo on està penjat el podcast, i escoltar-lo de manera que pugueu obtenir tota la informació que es va donar.

 

Context

Els últims anys estem veient un canvi en la manera que els professors hem d’afrontar la nostra activitat. Ja no n’hi ha prou amb què dominem la nostra matèria, també hem de tenir la capacitat de treballar amb l’alumnat conjuntament per a que el coneixement arribi a tothom.

Les classes magistrals han quedat enrere, entre altres perquè resulten inadequades per la varietat d’alumnat. Aquest postgrau és important i necessari per a reflexionar sobre allò que fem, què hauríem de millorar i canviar.

La formació permanent del professorat és necessària, cal estar al dia, és fonamental per educar l’alumnat en un context canviant. Caldria que estigués focalitzada en les noves estratègies que afavoreixen l’aprenentatge dels alumnes i l’ inclusió.

Les bones practiques cal estendre-les i anar “eliminant” les que no ho son tant.

 

Una idea, un projecte

La idea va començar fa dos anys, i la preparació en sí del curs ha portat un any de feina, ja que s’ha hagut de coordinar el treball dels formadors que han creat els materials. La iniciativa va sorgir de dins l’associació Espiral, i el seu impulsor va ser sobretot el president, en Juan Miguel Muñoz, que a més a més, és consultor d’un altre curs de la UOC.

Tal com ens explica en Xavier Suñé, es va definir clarament la designació de dos membres d’espiral pel disseny i desenvolupament del curs.  Tant ell com la Irene Pelegrí han desenvolupat i madurat aquest projecte.

Destinataris del postgrau

El postgrau està dirigit a professorat no universitari que tingui o no coneixement de les tecnologies aplicades a l’educació, que vulgui tenir una idea més general, en perspectiva, sobre com integrar a la quotidianitat les TIC (fet que va molt més enllà de tenir ordinadors a les aules).

A més, cal destacar que no només el poden fer mestres, sinó que perfectament podrien treure’n profit gent interessada a integrar les TIC en l’àmbit educatiu, com ara educadors socials, etc.

Tecnologia que es fa servir en el curs

Com sempre a la UOC, es tracta d’una dinàmica virtual. Tot i això, es busca el màxim de participació i, a més, que es tingui en compte la realitat de cada estudiant, que es puguin compartir els dubtes, les descobertes... i es potenciarà el treball en grup.

Coneixements previs

És necessari remarcar que l’acció tutorial és permanent i s’intenta, en tot, moment donar resposta als problemes que sorgeixen. Com és evident, però, calen uns mínims. Per exemple, la gestió del correu electrònic, el domini de cerca per Internet, treballar amb fotos digitals, consultar o tenir un bloc, etc. Ja que són una sèrie d’habilitats que seran útils i que s’utilitzaran de forma habitual.

Temporalització

Està pensat de manera que la càrrega de treball es reparteixi en 3 semestres, en els dos primers hi hauria 4 assignatures per semestre (de 6 crèdits ECTS cadascuna) , i finalment el projecte.  En total estem parlant de 30 crèdits entre el primer i el segon semestre (unes 300 hores aproximadament)  i 150 hores al tercer.

Es pot contemplar l’opció de compactar o concentrar el curs en dos semestres, per adaptar-se a alguna necessitat específica de l’estudiant, tot i que resultaria més feixuc i la càrrega de treball augmentaria (es calcula que realitzar el curs de forma normal suposa entre 10 i 15 hores de dedicació setmanal).

Quan comença

Està previst que comenci el 16 de setembre. Tanmateix, si s’accedeix a la informació del postgrau de la UOC, allí hi ha el telèfon de contacte i es pot demanar més informació.

La preinscripció segurament estarà oberta un cop iniciat el curs, ja que s’ha elaborat el curs al llarg aquest estiu i ha estat tot força just.

Formadors

Tots els formadors són membres d’Espiral. A la pàgina de la UOC hi ha la relació de tots els professors que intervenen al llarg del curs (una llista força llarga), però cal tenir el compte que no intervenen tots a l’hora, sinó que van participant a mesura que es van realitzant les diferents assignatures.

Cadascun d’ells és un o una professional de l’educació amb experiència, i que col·labora amb l’associació Espiral.

Validesa del títol

Es tracta d’una titulació universitària europea, amb tot el que això implica.

Avantatges dels socis

S’ha lluitat molt per aconseguir que els socis d’Espiral puguin gaudir d’un descompte en la matrícula, i finalment la UOC ho ha recolzat. Es tracta d’una rebaixa del 17% sobre el total del curs.

Pla d’estudis

En el curs es poden trobar dos tipus d’assignatures:

  • OBLIGATÒRIES
    • Fonaments pedagògics i competència digital (6 ECTS)
    • Recursos per al desenvolupament de la creativitat (6 ECTS)
    • Organització innovadora de l'aula i xarxes socials docents (6 ECTS)
  • OPTATIVES
    • Metodologies col·laboratives per a l'aprenentatge (optativa) (6 ECTS)
    • Generació cooperativa de recursos educatius multimèdia (optativa) (6 ECTS)
  • TREBALL FINAL DE POSTGRAU(6 ETS)

 

 

 

 

 

 
< Anterior   Siguiente >